Wpływ soków owocowych na szkliwo zębów

Dostęp do tego artykułu jest płatny.
Zapraszamy do zakupu!

Cena: 5.40 PLN (z VAT)

Po dokonaniu zakupu artykuł w postaci pliku PDF prześlemy bezpośrednio pod twój adres e-mail.

Kup artykuł

Effect of fruit juices on dental enamel. Attempt to determine the erosive potential of selected beverages

Małgorzata Broniarek i Elżbieta Bołtacz-Rzepkowska

 

W ostatnich latach obserwuje się wzrost częstości występowania ubytków tkanek zmineralizowanych zębów o etiologii niepróchnicowej. Często spotykane ubytki erozyjne są spowodowane przez kwaśne pokarmy i napoje. W pracy zbadano ich pH oraz aktualną i potencjalną kwasowość, które odgrywają istotną rolę w określeniu potencjału erozyjnego produktów spożywczych.

erozja, pH, potencjalna kwasowość, potencjał erozyjny
Małgorzata Broniarek i Elżbieta Bołtacz-Rzepkowska

In recent years there has been observed an increase in the incidence of defects in mineralized tissue that are of a non-cariogenic aetiology. Frequently found erosion cavities are caused by acidic foods and beverages. The study examined their pH and the actual and potential acidity that play a significant role in determining the erosive potential of foodstuffs.

erosion, pH, potential acidity, erosive potential